SOA testen

Zelftest Chlamydia, Gonorroe, Trichomonas.

Er is in Nederland veel aandacht voor seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Bij 11 % van de heteroseksuele contacten die voor onderzoek op SOA kwamen, en bij 21 % van de mannen die seks hebben met mannen werd in 2007 een SOA gevonden. 

Het is mogelijk om u met een zelftest te laten onderzoeken op de seksueel overdraagbare aandoeningen Chlamydia, Gonorroe en Trichomonas. Ook als u hier geen klachten van heeft. Dit gaat met een zelftest-set, die u van de assistente kunt krijgen en zelf op de dag van afname op de bus doet of inlevert bij de GGD.

Indien u wel klachten heeft, zoals branderigheid bij het plassen of veranderde afscheiding, dan maakt u een afspraak met de huisarts.

Het is ook mogelijk om op andere seksueel overdraagbare ziekten zoals Syfilis (Lues), Hepatitis B,C of hiv te testen, dit gaat via bloedonderzoek. Hiervoor maakt u een afspraak met de arts, dan krijgt u een laboratoriumformulier voor bloedafname mee. 

De afname instructie voor mannen en vrouwen staat op de bijgeleverde handleiding.

Binnen een week na afleveren van de testen ontvangen wij van de GGD de uitslag. We proberen u elektronisch of telefonisch van de uitslag op de hoogte te brengen. Als u niets heeft gehoord, wordt u verzocht te bellen met de assistente voor de uitslag.


Voor meer informatie over seksueel overdraagbare aandoeningen:

www.soaaids.nl 

www.mantotman.nl